Make your own free website on Tripod.com

UMPAN

Ikan & Udang Galah

(Dari Kacamata Kelab ATUR)

Didalam aktiviti memancing selain Peralatan Memancing yang lengkap, kaedah penyediaan dan penggunaan umpan serta mempastikan lubuk amat penting bagi mempastikan membawa hasil tangkapan yang memuaskan. Pada hakikatnya bagi seseorang pemancing 30% bergantung pada persiapan/kesungguhan serta 70% lagi bergantung kepada nasib atau rezeki. Oleh yang demikian faktor kesungguhan amat dititik beratkan agar aktiviti ini dapat ditaksirkan sebagai satu sukan yang mencabar. Penyediaan serta penggunaan umpan pula boleh dikategorikan kepada beberapa faktor termasuk keadaan air serta lubuk.

 

A. Contoh Umpan Laut Dalam , Kebanyakan umpan yang digunakan disini lebih kepada penggunaan Umpan segar dan hidup. Kebiasaan sebelum melakukan aktiviti memancing , usaha mencari umpan hidup akan dilakukan dengan kebanyakannya menggunakan Apollo.(Tali pancing yang diikat dengan mata kail yang banyak) Ikan Umpan yang sering di gunakan akan menggunakan kaedah pancing dasar, dibiar hanyut dan tidak kurang menggunakan pelampung seperti belon.

 1. Umpan Ikan Segar spt. Ikan Kembung, Selar, Tamban, Tongkol dll.
 2. Gewang (Rapala)
 3. Sotong Hidup

( Ikan Utama: Tenggeri, Jemuduk, Pari, Alu-Alu, Merah, Yu dll )

B. Contoh Umpan Air Masin (terutama bahagian Muara Laut) ,

Aktiviti disini turut melibatkan pasang surut air serta tahap kemasinan air laut memainkan peranan bagi pemancing yang peka tentang keadaan dan masa yang sesuai untuk turun memancing. Umpannya pula ada yang boleh dibeli dan tidak kurang mencari sendiri terutama apabila air surut dengan menggunakan jala dan sebagainya.

 

 1. Udang Hidup
 2. Perumpun
 3. Tamban
 4. Wat Wat Bakau
 5. Hirisan Ikan
 6. Gewang

(Ikan Utama: Siakap,Jenahak, Kaci, Tebal Pipi, Sembilang, Tetanda dll )

 

C. Contoh Umpan Ikan Air Tawar (Hulu-Hulu Sungai spt. Tmn. Negara) , Kaedah penggunaan Umpan dikawasan ini lebih kepada pembacaan tentang ikan-ikan yang menjadi penghuni sesatu-satu tempat. Biasanya ikan-ikan seperti Kelah atau Sebarau lebih menjadi buruan. Mungkin penyediaan Umpan disini boleh dianggap lebih remeh dari ikan air masin kerana telah menjadi ikutan, ikan-ikan disini harus ada ‘pemanggil’ agar berada berhampiran tempat memancing. Namun kiranya seseorang yang sanggup meredah satu-satu lubuk itu sendirian atau berdua mereka lebih kepada suasana yang sunyi tanpa memerlukan ‘pemanggil’. Pemanggil yang dimaksudkan ialah seperti tukun,dari buah Kelapa Sawit atau Ubi kayu yang diikat dan dibiarkan terendam didalam air

 1. Kelapa Sawit
 2. Buah Neram
 3. Ulat Sagu
 4. Cengkerik
 5. Ubi Kayu
 6. Cacing Tanah
 7. Perut Ayam
 8. Gewang (mengilat)

( Ikan Utama: Kelah, Sebarau, Tengas, Kejor, Baung, Kalui, Kelisa dll )

D. Contoh Umpan Sungai (Lombong,Anak Sungai & Tali Air)

Kebiasaan Aktiviti disini tidak memerlukan persiapan yang boleh dianggap ‘berat’, atau lebih tepat lagi ia dilakukan dalam jangkamasa yang singkat seperti waktu memancing dan kawasan memancing yang berhampiran. Umpannya pula banyak terdapat dikedai-kedai dengan harga yang murah berbanding Umpan Air Msin dan persiapan untuk Umpan Air Tawar.

 

 1. Katak
 2. Cacing
 3. Anak Udang
 4. Pisang
 5. Tepung & Dedak (Hong)
 6. Roti
 7. Anak Ikan
 8. Hati Ayam
 9. Telur Kerengga

(Ikan Utama: Haruan, Patin, Talapia, Rohu, Lampam, Toman, Bujuk dll)

 

 1. Contoh Umpan Udang Galah, telah menjadi kebiasaan umum Umpan utama ialah Cacing Tanah. Sesetengah tempat pastinya mempunyai penggunaan Umpan tersendiri. Musuh Utama biasanya ialah gangguan dari Ikan Buntal, Duri dan Belut. Dan perlu diperingatkan kawasan Udang Galah adakalanya turut dipenghuni oleh Sang Bedal.
 1. Cacing Tanah
 2. Wat-Wat
 3. Anak Ikan Gapi
 4. Hirisan Sotong (dipotong halus)
 5. Anak Udang

(Tangkapan Utama: Udang Galah,tapi adakalanya mengena ikan seperti Baung, Belida, Duri dan Anak-anak Ikan Sungai)

 

Walau bagaimana pun seperti dinyatakan diatas penggunaan Umpan lebih tertumpu kepada niat pemancing sendiri terutama yang telah menjadi ‘pelanggan’ tetap bagi sesuatu lubuk. Salah satu umpan yang dimaksudkan seperti Umpan Tapa kursus untuk tangkapan Ikan Baung. Disini adalah diingatkan agar penggunaan daging adalah dilarang kerana Umpan sebegitu lebih mengundang masalah kepada pemancing sendiri. Ada kalanya pemancing mempunyai kaedah sendiri dalam penggunaan Umpan namun prinsipnya tetap sama iaitu untuk mendapat hasil yang memuaskan. Bagi penggunaan Umpan Air Masin ,Udang Hidup adalah Umpan yang terbaik kerana perbagai jenis ikan amat mengemari Umpan ini kerana pergerakkannya didalam air mudah menarik minat ikan disitu. Selain Ikan Siakap, Ikan Kerapu dan Jenahak turut terpesona dengan penggunaan Umpan Udang Hidup. Adakalanya diakui Umpan seperti perumpun dan tamban turut boleh menambat ikan-ikan ini tapi peluang Umpan Udang Hidup lebih tinggi. Disinilah yang dikatakan nasib dan rezeki. Oleh itu apa jua yang ingin dilakukan dahului dengan Bismillah dan Selawat serta ingat Allah selalu..Insya-allah kita akan mendapat rezeki yang baik dan selamat.